radiob3Радио Благовести је данас најслушанији манастирски радио у СПЦ, уређује га игуман манастира Лепавине, Архимандрит Гаврило. На путовању до најслушанијег радија, отац Гаврио је уз радио имао леп али тежак пут. Тих година био сам сведок очевог неуморног труда на том путовању. Свакодневно сам гледао како се повећава слушаност Радио Благовести и како отац Гаврило ни у најтежим тренуцима није одустао од свог “детета”, већ га са силном вољом емитовао у интернет сферу. Добро се сећам те давне 2006. године када је отац Гаврило са благословом тадашњег митрополита Загребачко-љубљанског Јована покренуо слаб и једва приметан интернет сигнал под називом “Радио Благовести”. Био сам изненађен како отац Гаврило свакодневно уживо емитује своју једно-часовну емисију од 21:00 час. Велика част је била слушати, тај, у свету јединствен радио сигнал, знајући да га отац Гаврило емитује из свог скромног радног окружења: уз лаптоп и посебну скромну миксету у коју је био укључен микрофон. Отац је тада слушаоцима уживо читао Акатист Пресветој Богородици и текстове из духовне светогорске литературе, а помоћу миксете је у етер пуштао духовну музику.

Отац није хтео да одустане од емитовања емисије, чак ни у тренуцима када му је било тешко да се због слабијег здравља одупре вечерњем умору. Одушевио ме очев полет, јер је у вечерњем радном окружењу уз слабо осветљење наставио са емитовањем своје радио емисије. Читао је свакодневно Акатист и текстове из старих светогорских књига.  Досетио се да дању под јачим светлом чита текстове и снима их на диктафон. Тај аудио запис је постављао на рачунар и емитовао га са рачунара у вечерњем термину. Када сам му дошао тих дана у посету, примећивао сам мноштво каблова у његовој соби за емитовање. Тешко се било сналазити са том техничком “скаламеријом”, али отац се неуморно трудио због божанског циља: да окупи паству верних људи којима је био неопходан благослов из манастира Лепавине. Било је све више слушалаца који су своје интернет пријемнике покретали свакодневно у време емитовања очеве емисије. Након дужег времена, након скоро три године непрекидног једно-часовног емитовања и рада, помислио сам да отац више нема снаге за “Радио Благовести” и да ће ускоро да одустане од радија. Био је тада преоптерећен пословима око вођења игуманских послова, али и интернет пројеката: Лепавинског сајта, вођење мисионарске Фејсбук странице, а уз то и уређивање Радио Благовести. На моје изненађење отац је пристао да уређује целодневни програм на Радио Благовести. То је за њега значило још веће одрицање, јер је било потребно свакодневно организовати радио програм за 24 тематске аудио емисије међу којима се емитовала искључиво духовна музика.

REJTING_RB

Радио Благовести на 9. месту рејтинга свих православних сајтова на српском језику

Приметио сам да је на овогодишњи празник Благовести, на Славски дан, веб сајт “Радио Благовести” ушао на рејтинг међу првих 10 православних сајтова на српском језику. Данас је слушаност интернет сигнала Радио Благовести у рангу са слушаности интернет сигнала широко познатог Радио Словољубве и Радио Светигора чијим програмом управља велика организована струрктура људи и високо-професионална техничка опрема. Уз Радио Благовест ми је отац Гаврило доказао да непрекидним радом и трудом можемо потиснути све зидове и прескочити све препреке како би са својим ограниченим временским и само основним техничким условима досегли оно што нам се у почетку чини недостижним.

Линк сајта радио Благовести: http://www.manastir-lepavina.org/radioblagovesti/

Ненад Бадовинац,
Април, 2015.

Поделите са пријатељима...