>

Probudivši se toga jutra pročitao sam pismo koje je upravo stiglo za mene. Pročitao sam ga sa nestrpljenjem i oduševljenjem. Naime, između nekoliko rečenica naišao sam na poantu pisca koja kaže da se sve vredne stvari ovoga sveta nalaze u sitnim detaljima koje nas okružuju. Kada sam to shvatio, bogatsvo mi se činilo pristupačnim, pa sam se naglo želeo obogatiti. 
Odlučio sam da aktivnije sledećih dana krenem u potragu za bogatstvom. Međutim već prvi jutarnji pogled u ogledalo iznad umivaonika u kupatilu dao mi je signal da u mojim očima nema dovoljno snage. Do kraja dana rezultat mog traženja bogatih sitnica je bio ponižavajući. Oči su se umorile, a vrednosti i bogatstvo koje se nalazilo pored mene ostalo je neprimećeno.
Gledajuci sledeće jutro u isto to ogledalo, priželjkivao sam da ću videti nešto više snage u očima, ali uzaludno, jer ni danas nisam video ništa osim umora, izgleda da tražim presitne stvari, te da bez tuđe pomoći neću moći da ih pronađem. Zato sam odlučio da krenem u potragu sa saradnicima. Pojavili su se neki oštroumni ljudi. Sa jedne strane bio je tu gorostasni duhovnik, a sa druge strane, spretni fotograf čiji fotoaparat vidi najsitnije pojedinosti moje okoline.
Ovo su vec sada dovoljni preduslovi za obogatiti se, svako ce da mi pomogne na svoj način. Kada sam napokon tokom dana uz pomoć saradnika otkrio ogromne količine bogatstva, shvatio sam da nemam dovoljno velike sefove svoga srca kako bi sačuvam bogatsvo. Nisam spreman da se suočim sa bogatsvom, jer je bilo veliko za skromne sefove moga srca. Verovatno bi tako bilo da sam se suočio i sa traženjem istine, koja je isto tako skrivena od mene. No, istina koliko god bila skrivena, stremeći prema njoj, sigurno ću se suočiti jednog dana lice u lice sa pravom onom stvarnom istinom koja nas sve okružuje. Do tada verujem da je dovoljno da stremim prema Svetom Putiru koji na svoj način svakog od nas priprema kako za bogatstvo tako i za istinu. 
Nenad Badovinac, 
Avgust, 2011.
Поделите са пријатељима...